A pelenkázás művészete

Ha egy olyan ember olvassa ezt a mondatot, akinek nincsen gyereke, ő biztosan furcsának találja, hogyan lehetne művészetnek nevezni egy ilyen napi rutinfeladatot. Pedig amikor naponta akár 7-8-szor is szükség van peluscserére és egy ennek ellenálló baba „megszelídítésére”, akkor mindent be kell vetnünk. Mosható pelus vagy eldobható, ebben az esetben teljesen mindegy: máshogy kell pelenkáznunk egy újszülöttet, mint egy kúszó-mászó babát. De hogyan?

Még egy helyben maradó baba pelenkázása

Szerencsés esetben a kórházban megmutatják a csecsemősök, hogyan kell csinálni – fiúk és lányok között azért van egy „pici” különbség, főleg a törlés irányában – ha nem, akkor kérjetek segítséget tőlük, vagy többgyerekes szobatárs- Anyukáktól. Amikor a baba még nem mozog, maximum csak a fejét forgatja, akkor a legkönnyebb a pelenkázás, bár első gyerekes Anyukáknak nehéz feladatnak tűnhet. A pelenkázón lévő szivacsra tegyetek egy eldobható pelenkázó alátétet (a textilpelenkát nem javaslom, mert nagyon csúszkál a bébi alatt), különben hideg lesz a picinek. A popsitörlő, popsikrém, a köldökápoló készlet vagy a púder még lehet a baba közelében, mert ilyenkor még nem piszkálja őket.

Aki evés után tesz tisztába: Az a trükk, hogy evés után rögtön nem érdemes pelusozni, mert a hanyatt fekvő babának, ha felemelitek a lábait, akkor nagy valószínűséggel a száján ki fog jönni a megivott táplálék egy része. Szóval várjatok egy 10-15 percet – ez idő alatt még gyakran produkálnak is a pelusba – és utána óvatosan toljátok föl a térdeit és mehet alá a pelus.

Aki evés előtt tesz tisztába: az első hetekben gyakran szükség lesz az evés utáni tisztába tételre is, ezért szerintem érdemesebb az evés utáni pelusozást választani, így nem kell pluszmunkázni.

Figyelem! Lepisilésveszély!

Sokan azt gondolják, hogy a fiúk pisilik le az őket pelenkázót, de nem igaz, a lányok ugyanúgy tudnak sugárba pisilni, ha nincs rajtuk éppen pelus – ezt tapasztalatból mondom! 🙂 Főleg akkor, amikor még a köldökcsonk ápolására is szükség van. Egy apró trükk ilyenkor: vegyétek le a használt pelust, tisztítsátok meg az alsó fertályt, krémezzétek be, tegyétek a baba alá a tiszta pelust és lazán tépőzárazzátok össze úgy, hogy a köldök szabadon maradjon. Így van idő a köldökápolásra, és nem kell tartani a lepisiléstől.

Átforduló, kúszó-mászó, felálló baba pelenkázása

Néhány hónapos kortól már igazi kihívássá válik a pelenkacsere. Amikor már forog a baba, tegyétek polcra a babaápolási kellékeket, mert az azokkal való ütögetős, rágcsálós játék lesz a bébi számára a legizgibb és az annyira nem mókás, amikor a rosszul rázárt púder kiborul a gyerekre! 🙂

Amit még érdemes bekészíteni: játékokat és betanulni Nektek néhány mondókát, gyerekdalt. Ebben a korban a gyerekek elkezdenek pörögni-forogni a pelenkázon általában akkor, amikor a kakis pelenka már szét van bontva, de nincs letakarítva róluk a maradék, vagy még előszeretettel mozdulnak el akkor, amikor végre alátettétek a tiszta pelust. Ilyenkor a pelenkázás során érdemes a kezükbe adni tekerhető kupakos krémet, hangot kiadó játékot, babakönyvet vagy egyszerűen kezdjetek el nekik mondókázni, vagy énekelni bármit! (Nálunk ez utóbbi volt a tuti befutó még akkor is, ha a gyerek már torkaszakadtából üvöltött és tiltakozott a pelusozás ellen.)

Egy jó tanács: Aki már kúszik/mászik vagy már fel is áll, ő bizony a pelenkázóasztalt egy színpadnak fogja használni, ott is be szeretné mutatni a tehetségét (feltérdel és feláll), ezért a környező falakra inkább matricás dekorokat tegyetek, mint szögre akasztott képeket, mert azok egy mozdulattal le tudnak kerülni a falról!:)

Önállóan járni tudó baba pelenkázása

Ez a korosztály a pelenkázás művészetének legnagyobb „alkotása”, hiszen ők simán lemásznak a pelenkázóról, elszaladnak előletek, amikor tisztába akarjátok tenni őket akkor is, ha már a pelus nincs rajtuk, de a melléktermék még oda van tapadva a pici popóra.

Tökéletes hasizomtorna Anyának

A másik dolog, hogy már az egyéves gyerek is meg tud nőni akkorára, hogy lelóg a lába a pelenkázóról, ilyenkor pedig készüljetek, hogy a pelenkázás közben fölhúzott lábaikkal teljes erejükből hason/gyomron/gyomorszájon/mellen (kinek mi van a lábukkal egy magasságban) fognak rúgni benneteket. Én a legtöbbször befeszített hassal állok ott, így legalább biztosan megvan napi szinten a hasizomtorna is! 🙂

Az örökmozgók pelenkázásakor szinte kötelező elem egy-egy játékot adni a kezükbe, vagy olyan mondókákat, énekeket előadni, amiben nekik is aktívan részt kell venniük (pl. Süti-süti pogácsát, Jár az óra, Töröm-töröm a mákot stb.), mert így jól le lehet kötni a figyelmüket arra a 3 percre, ameddig ebben a korban tart már a pelenkázás egy rutinos Anyukának.

Aztán jön a következő nagy lépés, a szobatisztaságra szoktatás: ilyenkor a pelenkára már egyre ritkábban lesz szükség, de ne aggódjatok, jönnek majd újabb izgi, napi rutinfeladatok…

A pelenkázásról a szobatisztaságra szoktatás idején, illetve arról, hogy hogyan érdemes öltöztetni ilyenkor a kisgyereket, a jövő héten kapok majd tippeket.

Milyen vicces élményeitek voltak a pelenkázás kapcsán? Írjátok meg a hozzászólásokban!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Szilvási Kata says: (előzmény @Annamaria Botka)

  Mindig elképedek mire képesek a gyerekek! 🙂 És hol van bennük ennyi kikívánkozó “anyag”! 🙂

 2. Annamaria Botka says:

  Szia!
  Nagyon jó volt olvasni a cikket, jókat mosolyogtam, és eszembe jutott néhány emlék a közelmúltból. 🙂
  Mi a mai napig emlegetjük a “szobaösszefosást” lányaimnál. Ugyanis mindkettő eljátszotta. A nagyobb (28 hónapos) pár hetesen, Apuka első tisztába tételénél játszotta el a mutatványt. Amikor párom meglátta mire készül a hölgy, szépen arrébb tartotta a gyerkőc popóját, ahelyett, hogy visszahajtotta volna a pelenkát. Szőnyeget is mostunk. De Apuka legalább megúszta! 😀
  A kicsi (10 hónapos) pedig rendszeresen eljátszotta újszülöttként, hogy amint kinyitottam a pelust – rendszerint éjjel – azonnal beindult a gejzír, és még úgy három-négy pelenkát szépen telepakolt, mire eljutottunk a felöltözésig. Persze itt sem mindig sikerült elég gyorsnak lennem. Itt általában én öltöztem.

 3. Szilvási Kata says: (előzmény @Teri Diósiné)

  Hát nem irigyellek, ez jó kis éjszakai program lehetett! 😉

 4. Teri Diósiné says:

  Kedves Olvasó! Első gyermekes anyuka vagyok. Fiam 4,5 hónapos. 2-3 hónaposan volt egy éjszakai szokása. Hajnali 3-kor miután levettem a piszkos pelenkát és tettem volna rá a tisztát rendszeresen kaksizott még bele a nagyvilágba. Ezért minden hajnalban takarítás követte a pelenkázást,mert a szőnyegtől kezdve az ágy oldaláig végig kellett törölnöm. És persze nekem is át kellett öltöznöm. 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!