Eldobható pelenkák tesztje

A Teszt Plusz csapata 11 különböző márkájú midi (hármas méretű) pelenkát vásárolt, melyeket gyakorló anyukák segítségével vizsgáltak. A termékek nedvszívó képességét mérőpohárba öntött színezett vízzel, a nedvesség érzetet tapintással tesztelték. Lássuk, miket tapasztaltak az egyes pelusok használata során!

Fontos előre megemlíteni, hogy a tesztben szereplő termékek egyike sem magyar termék. Aki hazai gyártású pelenkába szeretné csomagolni gyermekét, csak főleg kisebb bababoltokban találhat ilyet.

Libero Baby Soft

Akinek fontos a környezet védelme, választhatja az észak-európai országok (Novégia, Svédország, Finnország, Dánia, Izland) hivatalos környezeti tanúsító jelével ellátott svéd gyártmányú Libero terméket.

Kétség kívül a legjobb pelenkák egyike. Kellemes tapintása, igen jó nedvszívása, oldalt és hátrészen is gumis záródása és a környezeti tanúsító jel miatt érdemelt maximális öt csillagot.

Bár a szempontrendszerben nem szerepelt, de az anyukákat szórakoztató kedves figura miatt plusz egy pontot is adhatnánk neki. Az átalakulás kedvezett a terméknek: a pelenka most sokkal vékonyabb, ezáltal a mozgásban sem akadályozza a babát.

Huggies prémium pelenka

Jó nedvszívás és tapintásra nincs nedvességérzet a pelenkában. A hármas (midi) kategóriában kapható pelenkákhoz képest rövidebb hosszúságú, a csomagoláson állítottal ellentétben egy kilenc kilós gyerekre már biztosan nem adható. Rugalmas oldalrész, és hátrész, így biztosan nem folyik ki semmi. Bár hallottunk olyat, hogy a pelenka külső mintázata a babaruhát „befogta”, a mi próbánkat a festék kiállta, nedves ruhával megdörzsölve a színezés nem „engedett el”.

Pampers Active Baby

Aloe balzsam, extra nedvszívó réteg – hirdeti a termék csomagolása. Szép külső, valóban puha belső, de mit tartalmaz még az a balzsam, ami a babapopsit simogatja?

A pelenka csomagolásán elég nehéz kiigazodni. Számos * és ** jelölés és apróbetűs magyarázat rejti az összetevőket. Találkoztunk például ezzel: ci61565 – ami színezéket jelent. Vagy ezzel: „Cottony soft”. Pamutos érzet, puhaság? Igen, ezt hirdeti a termék csomagolása, többekben azt az érzést keltve, hogy a pamut, csak jó lehet, megveszem ezt a terméket! Az apróbetűs részben azonban olvasható, hogy „a Pamperspamut puhaságú anyaga, pamutot nem tartalmaz”.

Jó, hogy ezt megtaláltuk magyarul, szemben a csomagolás méretéhez viszonyítva igen nagy betűs, piros háttérrel jelölt „Economy” kifejezéssel. Több nyelven olvasható, azonban magyar nyelvű magyarázatot a pelenkán nem találtunk. Megkérdeztük a pelenkán feltüntetett információs e-mail címen, ahol a fogyasztói kapcsolatokért felelős osztálytól az alábbi választ kaptuk: „A gyorsabb ügyintézés érdekében, kérjük, adja meg telefonos elérhetőségét, vagy hívjon bennünket a 06 1 451 1256-os telefonszámon.”

Gyors kapcsolás után az ügyintéző elmondta, hogy gazdaságos kiszerelést vásároltunk, de ez nem jelent csökkent minőséget, arra azonban nem tudott válaszolni, miért pont magyar nyelven nem található meg a felirat magyarázata. A Pampers két pelenkájában is találkoztunk még az alábbi összetevőkkel.

Petrolatum (vazelin): Petróleum bázisú zsír, melyet az iparban kenőanyagként használnak. Filmszerű réteget képez a bőr felszínén, így a toxinok, a nedvesség és egyéb, a bőr által termelt anyagok elől elzárja az utat. A bőr nem tud normálisan lélegezni, így az oxigén sem juthat át a sejtfalon. A második világháborúban a katonák fényvédő krémként alkalmazták, ugyanis a napból érkező ultraibolya sugárzás ellen majdnem tökéletes védettséget biztosít. A pelenka gyártója nyilvánvalóan a nedvességtől kívánja megvédeni a babapopsit, amikor ezt az anyagot használja.

Alkohol: Színtelen, illékony gyúlékony folyadék, ami élesztőgombák és szénhidrát erjedésével keletkezik. Gyakran használják oldószernek, de italokban és gyógyszerekben is megtalálható. Hajlamosabbá teheti a testszöveteket a rákkeltő anyagokkal való reagálásra.

Az alkoholok egyik csoportja a zsíralkoholok, amelyek természetes zsírokból és olajokból előállított alkohol félék. A zsíralkoholoknak ellentétben a kis molekula súlyú alkoholokkal nincs kedvezőtlen hatása a bőrre, sőt előnyös bőr puhító (emollient) hatásauk van, valamint sűrítő és enyhe tisztító (lemosókban használva) anyagok. Azok az alkoholok, amiktől nem kell megijedni az összetevő listán a következők: cetyl alcohol, cetearyl alcohol, cetostearyl alcohol, cetyl alcohol 40, C12-15 alcohols (mind kókuszolajból előállított), stearyl alcohol és lanolin alcohol.

A pelenka teszt során a fenti összetevők miatt két pontot vontunk le, így csak három csillagos értékelést kapott az egyébként kitűnő nedvszívást biztosító pelenka.

Pampers Sleep & Play

A Pampers leggyengébb változata, az értékelés utolsó helyezettje. Bár vékony kialakításával kétségkívül nem akadályozza a gyermek mozgását, mind nedvszívásban, mind pedig a nedvesség érzet kézi tesztelésekor alulmaradt. Éjszakai viseletnek semmiképpen nem ajánljuk!

A csomagoláson jelzett pénztárcabarát pelenkának és a kamillás virágos illatnak ára van: rossz minőség, színezék, petrolatum a pelenkában. Igaz, hogy a termék aloe kivonatot tartalmaz, kamillának nyoma sincs az összetevők között, annak ellenére, hogy a terméken kamillának látszó virágillat árad a pelusból.

Háppy (Bella)

Középkategória. Bár kissé vastag kialakításával jó nedvszívásról gondoskodik, tapintásra jelentős nedvességérzetünk lehet. Oldalt nem, csak a hátrészen gumírozott. A csomagoláson klór-mentességet hirdetnek. Miért fontos ez? Klórösszetevőket még mindig használ néhány papírgyár a papír kifehérítéséhez. A folyamat során dioxinok termelődnek, amely a POP-ok (környezetben tartósan megmaradó szerves vegyületek) közé sorolhatóak, ezek a tudomány legveszélyesebb kémiai anyagaihoz tartoznak. Ha fontos a jó nedvszívás és az olcsóbb beszerezhetőség, egynek megteszi. Védőkrémmel együtt ajánlott a használata.

Tesco Baby essentials (Tesco saját márkája)

Egész jó! Meglepően jó! Magas hátrész, jó gumírozás, kedvező ár. A cég akcióinak köszönhetően alkalmanként még olcsóbban beszerezhető. Nincs ígérgetés a csomagoláson, csak a pelus szárazságára utalnak. Viszont kifejezetten jelzik, hogy a csomagolást ne dobjuk a szemétbe, gyűjtsük szelektíven, illetve azt is, hogy a csomagolás fulladást okozhat, ne adjuk gyermek kezébe, ne hagyjuk állat közelében.

Mylove (Aldi)

Az áruházláncok saját márkás termékei közül a legjobbnak bizonyult, ez a termék a legjobb vétel, figyelembe véve tulajdonságait és az árát is. Egy csomag nincs 2 400 Ft, az egységár így hozzávetőlegesen 48 Ft. Persze az áruházláncok akciós ajánlataiban olcsóbban is vásárolhatunk pelenkát, azonban az állandó kínálatban ez az ár elfogadhatónak tűnik. Kitűnő peremek a lábrésznél, rugalmas derékrész, jó nedvszívás, balesetnek nyoma sincs! Éjszakára is bátran használható. Egyedüli hátránya, hogy hiányzik a prémium kategóriánál fellelhető gumírozott hátrész.

Babylove (DM saját márkája)

A megújult Babylove márka sokkal vékonyabb, mint elődje. Előnyére vált az átalakulás! Szuper rugalmas oldalrész miatt könnyen kezelhető, rendkívül jó nedvszívást biztosító pelenka. Pontot a kisebb nedvességérzet miatt vontunk, egyébként csak ajánlani tudjuk.

Babylove Nature (DM saját márkája)

Fenntartható erdőgazdálkodásból származó (FSC), 100 %-ban biológiailag lebomló pelenka és csomagolás, 100%-ban klórmentesen fehérített nedvszívó mag, latex mentes termék. Vastagabb kialakítása miatt kissé korlátozhatja a mozgást.

Beauty Baby (Müller)

Közepes minőség és design. Teljes szárazságot ígér, ezt csak részben kapjuk meg használat során. A csomagolás a mókus rajzával csalogatja az anyukákat, a szövegben pedig ez található: „puha bolyhos gyapjú (mókus) az érzékeny bababőr számára”. Gyapjút az összetevők között természetesen nem találtunk, a megtévesztő állítást pedig a *-ok számának csökkentésével értékeltük.

Babydream (Rossmann)

Átlagos minőség: nedvszívás és nedvességérzet. Egyébként vékony pelenka, mely szintén klórmentesen fehérített, a comboknál a széles és rugalmas zárás megakadályozza a szivárgást. Rugalmas tépőzár. Három csillagot kapott.

A teszt eredményei

Mosható pelus?

Találtunk egy nagyon klassz kalkulátort, ahol kaphattok egy hozzávetõleges értéket, hogy mennyibe kerül a pelenkázásnak moshatózós, illetve eldobhatós módja, valamint “moshatózás” esetén mennyi az optimális pelusszám számodra. Az árakat és mennyiségeket természetesen mindenki maga írhatja be. Aki külföldön lakik, az is tudja használni, csak következetesen egy adott pénznemben kell beírni az értékeket. Jó számolgatást!

A kalkulátorhoz!

Forrás: tesztplusz.hu

 

(Ez a cikk a babamama.hu oldalon jelent meg.)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!