Mit jelent az, hogy supinált gyerekcipő?

Nemrég hallgattam az egyik kereskedelmi rádió csatornát, ahol egy magyar supinált gyerekcipő-készítő cég hirdetése szólt. Elgondolkodtam, hogy vajon a szülők tudják mi a céljuk ezeknek a gyerekcipőknek?

Supinált gyerekcipők tulajdonságai

Korábban már írtam a gyereklábak anatómiájáról és annak a járás megkezdésével történő változásairól, de egy fontos dolgot szeretnék újra kiemelni: a kisgyerekek bokái befelé dőlnek a járás megkezdésekor. Ez teljesen normális és ezért van szükség első babacipőnek egy erős kérgű, a bokát jól tartó, széles lábfejrésszel rendelkező szandálra vagy cipőre a járás megtanulásához. Ha megnézitek a járni tanuló gyerek lábait akkor látható, hogy a bokák befelé dőlnek, és a lábak gyakran „X” formát vesznek föl. Ha egy képzeletbeli függőleges vonalat húztok hátul, a gyerek sarkánál, akkor ahhoz képest a boka bedőlésének mértéke 10 fokos szögig teljesen normális, a megfelelően kiválasztott első cipő segítségével ez egyenesbe fog kerülni. Ha ez a szög nagyobb 10 foknál, akkor van szükség speciális gyerekcipőkre, orthopéd cipőkre, súlyosabb esetekben (20 fokos dőlésszög esetén) műtétre.

A supinált lábbelik lényege az, hogy a cipő sarokrésze kifelé döntött, azaz általában egy döntött sarokéket tesznek a cipő talpának hátsó részébe, mely azt a célt szolgálja, hogy a gyerek bokája ne tudjon befelé dőlni. Ezzel a lábfejtartással csak az a gond, hogy a testsúly a talp külső élére kerül át, ami pedig a térdszalagok feszülésével és a csípő megerőltetésével jár. Mivel ezek a cipők általában merev talppal készülnek, jóval nehezebb bennük a járás. Ha a gyereknek olyan nagymértékű a bokájának bedőlési szöge, hogy orvosi kezelésre szorul, utána az utókezeléshez praktikus lehet egy supinált cipő viselése.

Supinált gyerekcipők tulajdonságai
 
 

Supinált gyerekcipők tulajdonságai

 

 

Amennyiben tényleg komoly rendellenesség mutatkozik a gyerek lábfején, mindenképp javaslom az egyedileg és csakis az ő lábára készített orthopéd cipő viselését!

A lúdtalp és az egyéb lábdeformitások elkerülése érdekében próbáljatok arra törekedni, hogy a kisgyerek sokat járjon mezítláb – nyáron füves talajon, télen a szobában egy puha matracon – és végeztessetek vele naponta rövid lábtornát: például lábujjhegyen járás („óriás vagyok”) – guggolva járás („törpe vagyok”) vagy a lábujjaival szedjen össze tárgyakat a földről. Mindemellett pedig a már a járás kezdeténél vásároljatok neki a bokát tartó, magas szárú, erős kérgű, hajlékony talpú benti és kinti cipőt is.

Supinált gyerekcipők tulajdonságai

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!