Ezt én is megcsinálom!: Gyerekruha díszítése kézi applikációval

Gyerekként is mindig nagyon tetszett, ha olyan ruhákat viseltem, amit Anyukám készített nekem. Ez nagyon egyedivé tette a pólókat, vagy a nadrágokat, és sokszor egy egyszerű, pólóra vasalható “szmájli” figura is elég volt az örömömhöz. Egyszer aztán Anya készített nekem egy melegítőt, amin a kedvenc Hupikék Törpikék szereplőim voltak, ráapplikálva. Akkor még nem tudtam, hogy a színes anyagdarabokból, vatelinnal “pufis” hatásúra bélelt és a melegítőre rávarrt figurák a nagyon jól mutató applikációs technikával készültek. Most viszont megmutatom Nektek, hogy kézzel hogyan lehet a baba és kisgyerek-ruhákat díszíteni ezzel a módszerrel.

Mi az az applikáció?

Más néven rátétnek is nevezik, leggyakrabban a foltvarrásnál alkalmazzák. Lényege: két (esetleg több) anyag olyan összedolgozása, amelyek közül a felülre kerülő (ez a rátét) valamilyen mintát, motívumot képez. Az összedolgozás vagy láthatatlan öltésekkel, vagy díszöltésekkel történhet. (Wikipédia)

Hozzávalók:

– bármilyen baba vagy gyerekruha

– vlies(flíz)/vetex (méterárú boltban kapható, egyik vagy mindkét oldalán ragasztóval bevont anyag)- mintás anyag, amiből majd a mintát kivágjátok és ez lesz a ruhára rávarrva (ezt most az egyszerűség kedvéért csináltam így)

– vatelin vagy vékony szivacs (ha “pufis” hatású mintákat szeretnétek)

– a minta színéhez illő cérna; olló

– vasaló

Elkészítési idő: kb. 45 perc, ha egyszerű mintát választotok (nekem a szívecskével ennyi volt)

Elkészítése:

1. Vágjátok körbe a választott mintás anyagból a mintát, tűzzétek rá a vlies-re és abból is szabjátok ki.

TIPP: Lehet vásárolni két oldalán ragasztóval bevont vliest, ezt azért javaslom, mert sokkal könnyebb elvégezni az applikálást, hiszen a mintához és a ruhához is rögtön tapad.

2. Vasaljátok rá a mintára a vlies-t és ha egyéb kiegészítőt is szeretnétek  díszítésként (pl. gomb, kő, gyöngy), akkor azt most varrjátok/ragasszátok rá.

FONTOS: A vlies-ből kivágott minta ne legyen nagyobb a textilből kivágott mintánál, mert vasaláskor rátapadhat a vasalódeszkára, vagy a vasaló talpára! 🙂 Egyoldalán ragasztós vlies-nél mindig a ragasztós fele legyen a minta felé!

3. Ha szeretnétek “pufis” hatást, akkor a vatelinből vagy szivacsból (én 3 mm vastagságút használtam) is vágjátok ki a mintát, de kisebbre szabjátok az eredeti méreténél, hogy az összevarrásnál ne lógjon majd ki. Tűzzétek hozzá a mintát és jöhet a pelenkaöltés, varrjátok össze őket.

4. Ezután varrjátok rá sima  öltéssel az anyaghoz. Kész is van!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Pedig ez tényleg egyszerű ötlet, kezdd el csinálni, aztán majd segítek, ha nem megy! 😉

  2. Szilvási Kata says: (előzmény @Szabina)

    Szia Szabina! Meg lehet csinálni anélkül is, csak a vlies ad tartást az egésznek, különösen fontos, ha nem használsz “pufisítót”. Vlies-esen könnyebb is dolgozni vele, kézzel, géppel egyaránt. Remélem, tudtam segíteni! Jó munkát! 😉 Kata

  3. Szabina says:

    Miért kell hozzá a vlies? Anélkül nem lehet megcsinálni?

  4. Csehné B. Krisztina says:

    Eszti is tuti örülne egy ilyen polónak! Csakhát az anyja…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!