Játszótéri szabályzat

Talán nincs is olyan szülő, aki gyermeke mellett nem szembesült volna még soha a kötelező játszótéri látogatással. Mint a világon mindenhol, itt is kialakultak azok a viselkedési szabályok, melyek mindenkire vonatkoznak. Sajnos néhányan nem tartják be ezt az etikettet, így mások számára kellemetlenséget okoznak. A babamama.hu oldal részletesen összegyűjtötte a játszótérre vonatkozó szabályokat.

Főszabály

Amikor kint vagytok a játszótéren, mindig figyelj oda a kicsire, még akkor is legyen rajta a fél szemed, ha más szülőkkel beszélgetsz! Legyél a gyerkőc mellett, hiszen egyrészt fél pillanat alatt baleset érheti, másrészt ez a ti közös időtök!

Kapcsolatépítés

A játszótér nagyszerű helyszín a kimozduláshoz, kicsik és nagyok is könnyedén új ismeretségekre tehetnek szert. Itt tapasztalhatják meg először a picik, milyen is közösségben élni, szocializálódni, elleshetnek egymástól dolgokat. Az egyke gyerkőcök rájöhetnek arra, hogy nem csak az ő akaratuk érvényesülhet, nem körülöttük forog az egész világ.

Szülőként megfigyelheted, hogyan viselkedik szemed fénye más korabeli lurkókkal, megtaníthatod neki a közösségi magatartásformákat. A játszótéri tapasztalatok mélyen beleivódnak a gyermekekbe, akár felnőttkorukig is elkísérhetik őket, vagyis nem mindegy, milyen hatások érik őket. Fontos tudnod, hogy a te viselkedésed nagyban befolyásolja gyerkőcödét, hiszen kiskorában téged utánoz.

Ha újak vagytok az adott játszótéren: ne akarj azonnal barátokat szerezni, idővel úgyis beszédbe elegyedsz majd más anyukákkal.

Mindig mérlegeld a helyzetet, tarts be az alapvető illemszabályokat, és nyugodtan szólj rá a másikra, ha nem megfelelően viselkedik!

Ne hagyd, hogy más szülők parancsolgassanak neked vagy gyermekednek!

Közbeavatkozás

Egyes szülők tejesen szabadszellemben nevelik gyermeküket, nem szólnak rájuk, hagyják, hogy azt tegyenek, amit szeretnének. Ez viszont a későbbiekben negatívan érintheti a gyermeket, hiszen nem szokik hozzá a szabályokhoz. A játszótéren megvannak az elvárt magatartásformák, ezek hiányában más szülők lesznek kénytelenek rászólni a gyerkőcre, ha az rosszul viselkedik. Például ilyen helyzet adódhat, ha a lurkó éppen rongálja a játékokat, túl vadul játszik, kitapossa a virágokat, vagy például a másik szemébe szórja a homokot.

Akkor kell közbeavatkoznod, ha már túlzásnak tartod a játék iránti huzavonát, valaki kérés nélkül veszi el azt, vagy éppen sírás a vége. Fontos, hogy igazságot tegyél, és elmagyarázd a piciknek, hogy mit szabad és mit nem. Továbbá az is lényeges, hogy megtanítsd gyermeked a „kérem” és „köszönöm” szavak jelentésére és használatára, mely a későbbiekben is igen jól fog jönni.

Dohányzás

Mivel a dohányzás bizonyítottan káros a szervezetre (nem csak a cigarettát szívókéra, hanem a passzív személyekre is), ezért bárhol is van az ember illik megkérdezni: „Rágyújthatok-e? Zavar-e a füst?”. Ezt a szabályt sajnos sokan nem tartják be még a játszótereken sem. Tudjuk, hogy az adott személy felelőssége, ha otthon rágyújt saját lurkója mellet, de közösségben már nem ilyen egyszerű a helyzet. Ráadásul a legtöbb játszótéren amúgy is tilos a dohányzás!

Szemetelés

Közismert tény: szemetelni csúnya dolog, ezzel az ember rossz példát mutat a gyerkőcöknek is. A kukákat arra találták ki, hogy oda dobja mindenki a szemetét (beszéljünk koszos pelusról, üdítős üvegről, bármiről). Ha valakit – legyen az kicsi vagy nagy – rajtakapsz, nyugodtan szólj rá.

Kaki-helyzet

Sajnálatos módon macskaürülékkel gyakran találkozni játszótereken, mivel az ottani friss homok vonzza a cicusokat. Ezzel sajnos nem igazán van mit tenni, hiszen őket nem pórázon sétáltatják. Vigyázni kell a gyerkőcökre, hogy ne nyúljanak bele, vagy nem szabad őket homokozni engedni.

A kutyusokkal más a helyzet, őket pórázon tartva viszik a gazdik levegőzni, tehát nyomon lehet követni, mit csinál az eb. Az utcán is illik felszedni a kutyapiszkot, ergo a játszótereken is ezt kell tennie a tulajdonosoknak. Szólj rá a gazdára, ha otthagyja a „termést”. Egyébként az lenne a legjobb, ha a játszóterek területére nem is engednék be az ebeket, hiszen nem mindegyik kifejezetten szófogadó és barátságos a gyermekekkel.

WC

Habár a modernebb játszótereken már van WC, nem árt, ha ezeket fenntartással kezeled. Bármilyen betegséget elkaphat a picur, jobb megelőzni a használatát és otthon elvégezni minden kis és nagy dolgot még indulás előtt.

Persze más a helyzet, ha a csöppség még nem, vagy nem egészen szobatiszta, mert akkor szükség van a pelusra. Viszont arra mindenképpen figyelj, hogy legyen nálatok váltás, és az elhasznált darabot ne dobáld el, hanem keress egy kukát (ha nincs a közelben tedd el, és majd kidobod ha látsz egyet).

Ha nincs jobb megoldás, akkor jöhet a bokor… Ne feledd: a kutyák után is fel kell takarítani, a babák sem maradhatnak ki!

Betegség

Amikor beteg a gyermeked fontos, hogy kividd a szabadba friss levegőt szívni, ám nem biztos, hogy erre a legmegfelelőbb hely a játszótér. Lehetőség szerint inkább ne, vagy olyan időpontban menjetek, amikor kevesen vannak odakint.

Forrás: www.babamama.hu

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!